Hur tar jag bort mitt Facebook-konto?

Innan du börjar

Innan du raderar ditt Facebook-konto måste du se till att du kan logga in överallt utan Facebook. Många tjänster, som Spotify och Instagram, erbjuder sina kunder att registrera sig via sitt Facebook-konto, vilket vid första ögonkastet låter som en smidig lösning för användaren, men som i verkligheten bara cementerar Facebooks monopol och skapar problem för de som vill befria sig från Facebook.

I de flesta fall är det lätt att koppla bort sina konton från Facebook och i stället skapa ett traditionellt användarnamn och lösenord. Det finns dock ett par specialfall som jag har hittat och som behandlas nedanför.

Spotify

Av outgrundliga skäl kan Spotify bara koppla bort ett Spotify-konto från Facebook i de fall där kontot från första början registrerades med användarnamn och lösenord, utan Facebook-koppling. Därför tvingas de som skapat sitt Spotify-konto via Facebook att skapa ett nytt Spotify-konto, flytta över sina spellistor och radera sitt gamla konto.

Lyckligtvis har en vänlig själ skapat ett verktyg för att exportera och importera Spotify-spellistor. Det är fri programvara, med öppen källkod, och finns på adressen spotmybackup.com.

Om du inte lyckas flytta över dina spellistor, finns det även en möjlighet att Spotifys kundtjänst kan hjälpa dig om du kontaktar dem.

Steg för steg

1

Spara din information (valfritt)

Innan du raderar ditt konto kan det vara möjligt att spara din Facebook-data, eller åminstone en del av den. Facebook tillhandahåller en tjänst som låter dig ladda ned en kopia av din data, men i verkligheten innehåller denna endast en bråkdel av all data.

Som EU-medborgare har du dock rätt att begära av ett företag en fullständig kopia av all dess insamlade data om dig. Det må vara krångligt, men du har åtminstone lagen på din sida. Läs mer …

2

Starta borttagnings­processen

Gå in på www.facebook.com/help/delete_account och följ instruktionerna för att inleda borttagningen av ditt konto.

Undvik sedan under de följande 14 dagarna att logga in på Facebook. Om du loggar in igen, så avbryts processen.

3

Ditt Facebook-konto är nu borttaget!

Efter att du har väntat 14 dagar, försvinner ditt konto och din data börjar raderas. Observera att det kan ta upp till 90 dagar att radera all information.

Nu behöver du inte göra något mer. Efter totalt 104 dagar ska Facebook ha raderat din data. Du är fri!

I framtiden bör du göra det till en vana att alltid läsa användaravtalet och integritetspolicyn för varje tjänst du tar del av, så att du inte blir förd bakom ljuset på samma sätt igen.

Ett verktyg som hjälper i läsandet av avtal är Terms of Service; Didn’t Read, som sammanställer många populära tjänsters avtal på ett begripligt och överskådligt vis.