Vad kan jag använda i stället?

Kommunikation

Alternativ till Messenger

Signal är ett enkelt, privat och säkert alternativ till Messenger, som stödjer så väl gruppchatter som enskilda konversationer. Det är gratis för iPhone, Android och datorer.

Meddelandena krypteras från ena enheten till den andra och kan på så vis omöjligen läsas av någon annan än mottagaren. Signals källkod är dessutom öppen, vilket betyder att vem som helst kan kontrollera att krypteringen verkligen fungerar.

En annan tjänst är Wire, som inte är riktigt lika gammal i gården som Signal och vars system än så länge inte verkar vara fullt lika utvecklat som Signals, men som trots detta över lag är ett mycket bra alternativ. Liksom Signal är Wire gratis för iPhone, Android och datorer. Wire kan även användas i en vanlig webbläsare.


Det finns ytterligare ett par lovande decentraliserade kommunikations­protokoll vars utveckling jag personligen håller mitt öga på, däribland Tox, som jag tycker ser särskilt intressant ut, och OMEMO, en ny krypteringsmetod för Jabber/XMPP-nätverk, som kan användas med iPhone-appen ChatSecure och med Android-appen Conversations.

Alternativ till Facebook-grupper

Både Signal och Wire har utmärkt stöd för gruppchatter, vilket i de flesta fall räcker för att ersätta mindre Facebook-grupper. Om du behöver planera ett specifikt evenemang, se rubriken Planering och evenemang.


Ett underskattat alternativ är gamla hederliga e-postlistor, som har fördelen att de flesta redan har e-post. Ingen tvingas registrera sig för någon tjänst som de inte vill ha, bara för att delta i en gruppdiskussion.

Ett enkelt sätt att starta en e-postlista är att skriva ett första meddelande som etablerar listan, i vars adressrad du inkluderar alla tänkta gruppmedlemmar. Det kan vara bra om att påminna var och en om att skicka sina svar till samtliga listans medlemmar, genom att välja Svara alla i sin e-postklient.


Det kan vara svårt att hitta fler alternativ som också är gratis och som inte är integritetsfientliga. När du jämför olika tjänster, påminn dig om att få ting är gratis och att mycket är för bra för att vara sant.

Nyheter och sociala medier

Alternativ till Facebooks nyhetsflöde

Det finns hundratals källor till nyheter på internet, i så väl text- som radio- och tv-format. Svensk public service finns på webben i form av svtplay.se och sverigesradio.se, som presenterar nyheter både i ljud och i text.


Om du läser många tidningar eller bloggar, kan det vara värt att använda en RSS-läsare, det vill säga ett program som låter dig prenumerera på alla dina nyhetskällor och bläddra igenom dem samtidigt.

Ett exempel på en RSS-läsare i molnet är Feeder, vars integritetspolicy också verkar rimlig. Behöver man inget moln är den fria programvaran Quite­RSS att rekommendera.

Alternativa plattformar för fotodelning

För offentlig fotodelning finns det flera alternativ till Facebook – observera dock att Instagram inte är ett av dem, då det ägs av Facebook och deltar i samma datainsamling.


Ett tänkbart alternativ är Flickr, som ägs av Yahoo. Se de kortfattade sammanställningarna av Flickrs och Yahoos användaravtal. Var medveten om att Yahoo utför datainsamling som liknar Facebooks.

En annan gratistjänst är Imgur, som till skillnad från Flickr inte kräver någon registrering för att ladda upp bilder och kan på så vis vara ett något anonymare alternativ. Glöm dock inte att läsa dess integritetspolicy.

Planering och evenemang

Evenemang utanför Facebook

Framadate är ett utmärkt alternativ till Facebook-evenemang. Det är helt gratis och kräver ingen kontoregistrering.

Det utvecklas av den franska organisationen Framasoft, känd för sin inriktning på fria och integritetsvänliga tjänster, och stödjer förutom planering av evenemang även så kallade polls, det vill säga enkla undersökningar där vem som helst kan delta som har fått länken.


Det finns även andra alternativ, men dessvärre få som är lika måna om sina användares integritet som Framadate. Ett populärt exempel är Doodle. Glöm inte att läsa dess integritetspolicy om du väljer just Doodle.

Köp och sälj utanför Facebook

Om du söker på internet efter [din stad] köp och sälj, kommer du förmodligen att hitta lokala annonssidor.

Därutöver finns den populära tjänsten Blocket, men observera att annonseringen inte är gratis och att Blocket-användare utsätts för datainsamling enligt Blockets och Schibsted Media Groups personuppgiftspolicy.