Lämna Facebook

  1. Varför borde jag lämna Facebook?
  2. Vad kan jag använda i stället?
  3. Hur tar jag bort mitt Facebook-konto?

Varför borde jag lämna Facebook?

Detta är de två viktigaste skälen till att du borde radera ditt Facebook-konto:

  1. Facebook är en sluten plattform, som är otillgänglig för dem som saknar konto. Genom att skriva inlägg, dela bilder och planera evenemang på Facebook utesluter du dem som inte kan eller vill ha Facebook-konto.
  2. Facebooks användaravtal innefattar storskalig insamling av personlig information, inte bara i form av det du själv publicerar på Facebook, utan också i form av t.ex. webbsidebesök utanför Facebook.

Om du av sociala eller arbetsrelaterade skäl inte har möjlighet att radera ditt Facebook-konto, bör du ändå överväga att använda Facebook så litet som möjligt.

Vad kan jag använda i stället?

Det viktigaste är att använda flera olika tjänster och att vara flexibel. Nedan följer en rad tjänster som kan ersätta olika Facebook-funktioner.

* Ägs av Facebooks moderföretag. (För att inte samla alla ägg i samma korg är det dock trots allt bättre att använda flera Facebook-produkter än endast en.)

Hur tar jag bort mitt Facebook-konto?

  1. Innan du börjar måste du säkerställa att andra tjänster, t.ex. Spotify och Instagram, inte är bundna till ditt Facebook-konto, på så vis att du måste logga in via Facebook. Se alltså till att du kan logga in med vanlig e-post och lösenord. I vissa fall måste du kontakta tjänstens kundservice; så är exempelvis fallet med Spotify.

  2. Ladda ned dina Facebook-data (valfritt). Facebook tillhandahåller en tjänst som låter dig spara dina inlägg och bilder innan du tar bort ditt konto.

  3. Starta borttagningsprocessen genom att följa instruktionerna på https://www.facebook.com/help/delete_account.

  4. Vänta 14 dagar. Undvik under denna tid att logga in på Facebook. Om du försöker logga in, presenteras du med möjligheten att avbryta processen.

  5. Ditt Facebook-konto är nu borttaget! Efter att du har väntat 14 dagar, försvinner ditt konto och dina data börjar raderas. Observera att det kan ta upp till 90 dagar att radera all information.


© 2021 John Ankarström